Terug

 • Gratis Verzending vanaf €20(Brievenbus),€40(Pakket),€60(EU)
 • Veilig en makkelijk betalen
 • Achteraf betalen

Vape4All Legt uit!!

Welkom bij Vape4All legt uit!

Ben je nieuw met dampen of damp je al een tijdje? Dan zal je vast en zeker wel gemerkt hebben dat dampen heel veelzijdig is. We willen je daarom een beetje op weg helpen.

We schrijven regelmatig artikelen over de bekende items binnen de wereld van het dampen.

Let op: 
Nicotine is een zeer verslavende stof. Het gebruik ervan wordt afgeraden voor niet-rokers. Nicotinehoudende producten zijn niet geschikt voor personen onder de 18 jaar, niet-rokers, zwangere of borstvoedende vrouwen, personen met een allergie voor nicotinehoudende producten of personen met hart- en/of vaatziekten. Nicotinehoudende elektrische sigaretten zijn een alternatief voor het roken van tabak.

Wat zijn Nic-Salts?

Nicotine Salt e-liquids worden over het algemeen nic salts genoemd. Misschien heb je er al eens van gehoord of juist helemaal niet. Nicotine zout, dat klinkt natuurlijk een beetje gek! Wat doen deze nic salts en kun je deze wel dampen? Dat gaan wij uitleggen in dit artikel, lees je mee?


Nicotine salt en 'freebase' nicotine.  Nicotine salt en 'freebase' nicotine.

Nic salt is de natuurlijke vorm van nicotine zoals die ook in tabaksbladeren voorkomt. Nic salts bestaan niet enkel uit nicotine. Ze zijn gebonden met een ander organisch element om een stabiel molecuul te vormen.

Freebase nicotine is een vorm van nicotine die niet is gebonden aan andere elementen en de standaard gebruikte vorm van nicotine in e-liquids is. Freebase nicotine wordt als standaard gehanteerd omdat deze vorm vluchtiger/gemakkelijker te verdampen is.


Hoe werken nic salts in e-liquid?  Hoe werken nic salts in e-liquid?

Organische elementen, stabiele moleculen? Het is tot nu toe wellicht een beetje verwarrend maar geen paniek, we zijn bij het deel aangekomen waarin uitgelegd wordt wat dit nu allemaal betekent tijdens het dampen.

Zoals je al hebt kunnen lezen zijn nic salts verbonden met een ander organisch element, dit element is  'Benzoëzuur (benzoic acid)'. Benzoëzuur klinkt misschien een beetje gek maar het zit in veel fruitsoorten, zoals bessen maar ook in yoghurt en honing.

Door de toevoeging van benzoëzuur daalt de PH waarde, hierdoor komen nic salt e-liquids zachter over op de keel. De e-liquids die gebruik maken van free base nicotine hebben een hogere PH waarde, waardoor deze sterker op de keel aanvoelen. Bijvoorbeeld; een Basics e-liquid met 18 mg freebase nicotine komt heftig over in de keel. Een nic salt e-liquid van 18 mg nicotine komt zacht over in de keel. Zo voel je niet dat je 18 mg nicotine aan het dampen bent.

Vergis je echter niet met de keelprikkeling, de nicotine in nic salt e-liquids wordt namelijk door hun samenstelling beter opgenomen. De nicotine opname met nic salt e-liquids is vergelijkbaar aan het roken van een sigaret. De nicotine wordt vrijwel direct opgenomen, zo heb je aan een paar haaltjes genoeg.

nic salt grafiek

eigenschappen nic salts  De eigenschappen van nic salt e-liquids.

Waarom zou je nic salt e-liquids willen gebruiken tegenover 'normale' e-liquids? 

 • Je nicotine behoefte is sneller bevredigd.
 • Je kunt hogere nicotine gehaltes gebruiken, hierdoor kan je e-liquid verbruik minder worden.
 • Je hebt geen krachtig apparaat nodig, nic salts kunnen het best gedampt worden met hoge weerstanden en weinig wattages.
 • Nic salt e-liquids hebben een langere houdbaarheidsdatum.

 

nicsalt  Met welke elektrische sigaretten kun je Nic salt e-liquids dampen?

Nic salts kunnen niet gedampt worden in sub-ohm sets, omdat de nicotine opname veel sneller is met deze e-liquids. Een teveel aan nicotine kan resulteren in hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.

Nic salt e-liquids kun je het beste gebruiken in setjes die gebruik maken van coils met hoge weerstanden boven de 1.0 ohm. Er zijn ook elektrische sigaretten verkrijgbaar die speciaal ontworpen zijn voor het gebruik van nic salts deze vuren op een laag voltage. Bijvoorbeeld Pod-Systemen. 

 

Nic Salt E-liquids? 

Klik hier voor alle Nic Salt E-liquids in ons assortiment! 

Neemt de smaak af?

Een smaakblok kan plots optreden en hierdoor smaakt je e-liquid niet meer hetzelfde als voorheen.


? Hoe krijg je een smaakblok (vaper's tongue)?

Als je lange tijd dezelfde e-liquid dampt wen je aan de smaak. Hierdoor kun je de smaak niet meer goed proeven of smaakt deze niet meer hetzelfde. Je kunt het een beetje vergelijken met eten; eet je vaak pittig? Dan wen je hieraan en is een gerecht zonder peper of sambal erg flauw. Zo ook met e-liquids! Damp je lang achtereen dezelfde smaak? Dan wen je aan deze smaak en kan de smaak ineens erg vies of niet meer hetzelfde als voorheen zijn.

Een leuk weetje is dat de term "vaper's tongue" eigenlijk niet klopt. Proeven doe je namelijk voor een groot gedeelte met je neus. Geuren zijn een belangrijk onderdeel voor de perceptie van verschillende smaken. De smaakpapillen op de tong herkennen vijf basissmaken (zoet, zuur, zout bitter en umami/hartig) maar het is de neus die kleine nuances aanbrengt in smaak. Zo proef je bijvoorbeeld een stuk minder als je verkouden bent.

Waarom wordt het dan toch vaper's tongue genoemd? Dampers die een smaakblok ervaren merken dat hun tong ineens voelt alsof deze een laagje heeft ontwikkeld, waardoor de smaak minder goed doorkomt. Een vapers nose klinkt natuurlijk een beetje gek :).

Een smaakblok kan plaats vinden na een lange tijd dezelfde smaak te dampen. Sommige mensen hebben hier na één of twee flesjes al last van, andere pas na maanden. Er zijn ook dampers die hier totaal geen last van hebben. Een smaakblok neemt ongemerkt toe. Hoewel het vaak niet merkbaar is neemt de smaak steeds een beetje af. Je merkt het pas als de de smaak een stuk minder is of zelfs totaal weg is. Je spreekt dan van een smaakblok (vaper's tongue).


bulb Hoe verhelp je een smaakblok?

Je hebt een smaakblok en dit is natuurlijk hartstikke vervelend. Je wilt er zo snel mogelijk vanaf toch? Er zijn tal van tips om dit te verhelpen, maar of ze allemaal werken is voor iedereen anders.

Bijvoorbeeld:

 • Heel pittig eten.
 • Ruiken aan gemalen koffie.
 • Menthol dampen.
 • Smaakloze e-liquid dampen.

Wat in de praktijk het best helpt voor veel dampers is een sterke menthol e-liquid dampen om je smaakpalet 'wakker te schudden'. Let goed op dat je voldoende blijft drinken en poets goed de tanden en tong. Hoe lang een smaakblok (vaper's tongue) duurt is voor iedereen verschillend. Het kan even duren voor de smaak volledig terug is. De enige remedie is volhouden. 


prevent Hoe voorkom je een smaakblok?

Je hebt dit artikel doorgenomen en wil liever geen smaakblok krijgen? Wissel de smaken op tijd af. Merk je dat je smaak minder wordt en mis je de smaak die je had toen je net de e-liquid ging dampen? Dan is het hoogstwaarschijnlijk tijd om een ander smaakje te gaan dampen.


tot slot Tot slot

Heb je een smaakblok (vaper's tongue), dan is dat erg vervelend. Misschien heb je iets aan de bovenstaande tips of heb je zelf nog tips? Maak je vooral niet te druk, alle dampers kunnen hier last van krijgen. Misschien ontdek je hierdoor wel dat er ook andere e-liquids zijn die je erg lekker vindt!

Indien je op dit moment nog rookt en overweegt over te stappen naar elektrisch roken, kun je er voor kiezen om te beginnen met e-liquids die nicotine bevatten. Zo wordt in de nicotinebehoefte voorzien en is de overstap het meest succesvol.

Je kunt bij Vape4All uit enorm veel verschillende elektrische sigaretten kiezen. Er is werkelijk voor iedere gebruiker wel een geschikt product. Zo divers als de apparatuur zelf is, zo divers zijn ook de e-liquids en nicotine gehaltes. In dit artikel gaan wij bespreken welk nicotinegehalte past bij welke elektrische sigaret en gebruiker.


Welk nicotine gehalte?

Voor onze e-liquids geldt dat de minimale hoeveelheid nicotine 0mg. is (nul milligram/nicotine-vrij) en de maximale hoeveel 18mg. In het overzicht hieronder kun je lezen wat de eigenschappen van elk van deze nicotinegehaltes zijn.   

0mg nicotine 0 mg nicotine

 • De ideale overstap van 3 mg naar 0 mg nicotine indien je geen nicotine meer wil gebruiken. 
 • Voor de dampers die alleen de smaak van e-liquids willen ervaren. Nicotine beïnvloed namelijk de smaak van e-liquid.
 • 0mg. nicotine zal een stoppende roker niet voorzien van zijn/haar nicotinebehoefte.
 • 0mg. nicotine geeft zo goed als geen keelprikkeling (throat hit) tijdens het inhaleren.


3mg nicotine3 mg nicotine:

 • Voor de dampers die smaak erg belangrijk vinden maar ook behoefte hebben aan nicotine.
 • Voor gebruik in sub-ohm sets (elektrische sigaretten met een lage weerstand gloeispiraal).
 • 3mg. nicotine geeft weinig keelprikkeling (throat hit) tijdens het inhaleren.
 • 3mg. nicotine is vaak te laag voor een stevige roker.


6mg nicotine6mg nicotine:

 • Geadviseerd voor mensen die light sigaretten roken. 
 • Maximaal aanbevolen nicotine gehalte voor sub-ohm sets. 
 • Juiste overstap van 12mg. als je het nicotinegehalte wilt afbouwen.
 • 6mg. nicotine kan te zwak zijn voor mensen die normale/medium sigaretten gewend zijn.
 • 6mg. nicotine kan voor sommige gebruikers al te intens overkomen in een sub-ohm set.

 
12mg nicotine12 mg nicotine:

 • Geadviseerd voor mensen die normale/medium sigaretten roken.
 • Geeft een stevige keelprikkeling voor "mouth to lung" dampers (dampers die van de mond naar de longen inhaleren).
 • Niet geadviseerd voor elektrische sigaretten die gebruik maken van lage weerstand coils/gloeispiralen.
 • Nicotine kan de smaak beïnvloeden.


18mg nicotine18 mg nicotine:

 • Geadviseerd voor de stevige (zware shag) roker die overstapt naar het elektrisch roken met een mouth to lung set.
 • Geeft een heftige keelprikkeling.
 • Hoogste Nicotine gehalte.
 • Nicotine kan de smaak beïnvloeden.
 • Niet geadviseerd voor elektrische sigaretten die gebruik maken van lage weerstand coils/gloeispiralen.


Meer weten?
In dit artikel worden wellicht een aantal termen aangehaald waarmee je nog niet bekend bent. Termen als sub-ohm, mouth to lung dampen of throat hit zijn natuurlijk nog niet bij iedereen bekend. Geen zorgen! Ook hierover hebben wij artikelen geschreven! Je leest ze allemaal op Vape4All legt uit! pagina.

Welke e-liquid kan ik gebruiken in mijn verdamper?

Zoals je misschien al weet, zijn niet alle e-liquids geschikt voor alle verdampers in ons assortiment. De ene e-liquid is dunner of dikker dan de ander, en dit heeft direct gevolg op het presteren van je verdamper. De verhouding van de grondstoffen in e-liquid bepalen de vloeibaarheid, maar wat betekent dit en welke verhoudingen kun je het beste gebruiken?

Propyleenglycol (PG) is dunner dan Organische Glycerine (VG) en daardoor makkelijker te absorberen door de coil in de clearomizer. VG is een dikkere substantie vergeleken met PG en hierdoor moeilijker te absorberen door de coil in je clearomizer.
 

MTL Mouth to Lung Clearomizers
Mouth to lung dampen wordt gedaan op lagere wattages met minder warmte. De coils zijn vaak kleiner en hebben een hogere weerstand. De coils bevatten kleine gaatjes voor de e-liquid toevoer en hierdoor kun je het beste dunne e-liquids met een hoger PG gehalte gebruiken. Dit om het katoen in de coil goed vochtig te houden en de e-liquid toevoer zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen.

Technisch gezien kun je hogere VG e-liquids gebruiken in een mouth to lung set. Echter, omdat e-liquids met een hoger VG gehalte dikker zijn, kunnen deze moeilijker geabsorbeerd worden door het katoen in de coil. Hierdoor is het voldoende vochtig houden van de coil iets lastiger. In deze situaties loop je dan het risico op dry-hits (de smaak die vrijkomt bij verhitting van droog katoen).

Geschikte verhoudingen voor Mouth to Lung (MTL) verdampers:

 • 70PG/30VG
 • 50PG/50VG
 • 40PG/60VG 


Dl Direct Lung Clearomizers

Direct lung dampen wordt gedaan op hoge wattages met veel warmte. De coils zijn vaak erg groot met lage weerstanden. Deze coils bevatten grote gaatjes voor de e-liquid toevoer en hierdoor kun je het best gebruik maken van hoge VG e-liquids. Te dunne e-liquids worden te snel opgenomen door de coil en stromen letterlijk door de coil heen, waardoor er lekkage en spitback (spettertjes e-liquid uit het mondstuk) kan optreden.

Geschikte verhoudingen voor Direct Lung (DL) verdampers:

 • 40PG/60VG
 • 30PG/70VG 
 • 20PG/80VG
 • 10PG/90VG
 • 100%VG


Juice Holes Het formaat van de "Juice Holes"
Hebben ze kleine e-liquid toevoer gaatjes? Dan kun je er vanuit gaan dat een hoge PG e-liquid beter gaat werken.Voor de kleine e-liquid toevoer gaatjes geldt maximaal 60% VG. Hogere VG e-liquid kan, maar dan heb je kans op dry-hits en verbrand katoen.

Hebben de coils juist grote e-liquid toevoer gaatjes? Dan werkt een hogere VG e-liquid weer beter, in dit geval minimaal 60% VG. Een lagere VG e-liquid kan, maar dan heb je kans op lekkages en spitback (spettertjes e-liquid uit het mondstuk).
mtl dl coil

Op de foto is goed het verschil te zien tussen de e-liquid toevoer gaatjes (Juice holes) van een mouth to lung coil (links) en een Sub-ohm coil (rechts).
 

PG en VG

Misschien rookt u nu nog, en wilt u voordat u begint met dampen weten wat er precies geïnhaleerd wordt? Of misschien bent u al een damper en bent u nu nieuwsgierig naar wat er nou eigenlijk in de liquid zit? Hoe dan ook, u krijgt nu alles te horen! Leest u even mee?


Wat zit er in e-liquid?

De meeste e-liquids hebben 4 ingrediënten: Propylene glycol (Propyleenglycol) en/of vegetable glycerin (plantaardige glycerine) basis, nicotine (optioneel), (soms) gedestilleerd water (om de vloeistof te verdunnen) en aroma. De basis houdt de nicotine en het aroma (smaak) vast in een suspensie, zodat de e-sigaret damp kan creëren. Een suspensie is een vloeistof met onoplosbare deeltjes.

Komen PG en VG vaker voor? Komen PG en VG vaker voor?

Propyleenglycol en plantaardige glycerine zijn stoffen die al een tijdje worden gebruikt; niet alleen in e-liquid dus! Sinds 1950 wordt propylene glycol gebruikt in verstuivers voor astma en COPD patiënten. Dit is dan ook de basis die zorgt dat het medicijn dampbaar wordt gemaakt. Het is eigenlijk een neutrale stof die geneesmiddelen kan bevatten, maar dus ook smaakstoffen voor e-liquid. PG kookt bij 188 °C en mag in lage concentraties in voeding worden gebruikt. Het zit bijvoorbeeld in verschillende soorten voedsel, persoonlijke verzorgingsproducten, zeep, shampoo, frisdrank, lotion, tandpasta en zelfs ketchup. Ook VG wordt in sommige verstuivers gebruikt voor astma patiënten. VG kookt alleen pas vanaf 290 °C en dit is een dikkere vloeistof. Het komt standaard zelfs in lage concentraties voor in het menselijk lichaam, bijvoorbeeld in bloed. Tevens komt er onder normale omstandigheden zelfs 2 tot 10 gram VG in wijn voor.

Propylene glycol (PG) e-liquid:
Laten we als eerste PG behandelen, omdat deze het meest populair is van de gebruikte stoffen in e-liquid. Dit komt omdat PG een waterachtige, dunne dichtheid heeft. PG e-liquid is dunner dan VG en daardoor makkelijker te absorberen door de coil in uw verdamper. Omdat het een dunne vloeistof is, verstopt het de coil ook minder snel dan bij een dikkere vloeistof zoals VG. PG is geurloos en smaakloos. Ook beïnvloedt het de smaak van de e-liquid niet. Wel kan het zorgen voor een droge keel en mond, dus het is verstandig om meer water te drinken als u dampt.

Het nadeel aan PG is dat een heel klein aantal mensen hier allergisch voor kan zijn. Het kan zorgen voor uitslag op de huid en een tintelend gevoel in de keel. Als één van deze dingen wordt ervaren, is het handig om naar een hogere VG basis e-liquid te gaan, bijvoorbeeld boven de 70% VG. Vaak zijn de allergische reacties niet heel heftig. Als iemand namelijk erg allergisch is voor PG wist die persoon dit waarschijnlijk al, het zit namelijk in veel producten, zoals eerder vermeld.

Vegtable Glycerin (VG) e-liquid:
VG is een dikkere substantie vergeleken met PG. Pure VG is een beetje zoet, dit zorgt ook dat VG gebaseerde e-liquids (50% VG of hoger) iets zoeter zijn, waardoor andere smaken moeilijker op te merken zijn. Er zijn ook meer smaakstoffen nodig bij hogere VG e-liquids. PG heeft over het algemeen dus een iets betere smaak. PG kan gebruikers een droge mond geven en VG niet, sommige gebruikers die veel VG dampen zeggen dat ze meer slijm opbouw hebben als ze VG gebaseerde e-liquid dampen. Tevens krijg je van VG veel meer damp en minder throat hit. Een throat hit is een Engelse term waarmee het gevoel in de keel wordt aangegeven als de damp geïnhaleerd wordt. De throat hit is een belangrijk aspect van het dampen en wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid nicotine in de e-liquid en de hoeveelheid PG. In het Nederlands wordt ook wel de term "gier" gebruikt.

 

Welke moet ik kiezen? PG of VG gebaseerde e-liquid?

Dit is helemaal aan uzelf. Sommige mensen houden van een throat hit en hebben dus vaker PG-gebaseerde e-liquids en hogere nicotinegehaltes, maar de ander wilt niets of minder in de keel voelen en gebruikt daarom e-liquids met een hoog VG gehalte. Het is helemaal persoonlijk.

 

Throat hit

Allergieën

Dampproductie

Dichtheid

Smaak

PG e-liquid

Meer throat hit

Uitslag

Minder damp

Dun

Meer smaak

VG e-liquid

Minder tot geen throat hit

Meer slijmopbouw

Meer damp

Dik

Minder smaak

 

PG en VG met elkaar vermengbaar Is PG en VG met elkaar vermengbaar?

Jazeker! Er zijn heel veel gemixte e-liquids, bij een 50VG/50PG e-liquid is er bijvoorbeeld een beetje throat hit, redelijk veel damp, veel smaak etc. Bij een 80VG/20PG e-liquid is er echter een heel klein beetje tot geen throat hit, veel damp en de smaak is afhankelijk van de hoeveelheid aroma. Maar dit is alleen bij 0mg nicotine, als u een 100%VG e-liquid dampt met 18mg nicotine krijgt u bijna gegarandeerd een throat hit.

Voedsel smaakstoffen en E-liquid smaakstoffen  Voedsel smaakstoffen en E-liquid smaakstoffen

Voedsel smaakstoffen worden veel gebruikt en smaken vaak fantastisch, dus waarom kunt u die niet in uw e-liquid of base doen? Dit is omdat veel smaakstoffen voor voedsel gebaseerd zijn op olie, en olie lost uiteraard niet op in water, maar ook niet in een PG en/of VG base. Wat er dus gebeurt als u smaakstoffen gebaseerd op olie gaat mengen met uw e-liquid, is dat de PG en/of VG base de smaakstoffen niet goed opnemen. En dat niet alleen; het is ook enorm slecht voor uw gezondheid! Deze op olie gebaseerde smaakstoffen worden niet geabsorbeerd door de longen en zullen daar langzaam een laagje gaan vormen. Hierdoor kunt u dus weer een soort rokershoest ontwikkelen, en op den duur zelfs serieuze gezondheidsproblemen. 

De smaakstoffen die in e-liquid gebruikt worden zijn wateroplosbaar en bevatten geen olie, hierdoor wordt de smaak goed opgenomen in de PG en/of VG base en ontstaat er geen schadelijk laagje olie in uw longen. 

Kan elke vloeistof in elke tank?

Nee, dit is helaas niet het geval. Niet elke tank is ontworpen voor dikkere vloeistoffen, dit zijn dus, zoals u hierboven heeft gelezen, altijd vloeistoffen met een hoog VG gehalte. Sommige coils hebben te kleine gaatjes in de coil, hierdoor kan dikke e-liquid de coil niet goed bereiken.

Twijfelt u over welke e-liquid in uw tank kan? Neem dan voor aanschaf gerust contact op met onze klantenservice!

 

 

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Vape4All 9.5 / 10 - 109 Reviews @ Kiyoh
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
  ← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen